Paunvere suur väljanäitus ja laat Palamusel tuleb uue näo ja uute korraldajatega

Eesti üks suurim sügisene rahvasündmus, traditsiooniline Paunvere suur väljanäitus ja laat Palamusel saab sel aastal uue hingamise ja juhtimise. Tänavu 25. korda toimuva laada üks rõhuasetusi asub kodumaisel ja mahedal toodangul, eriti tõstetakse esile Palamuse kandi tooteid.

Värske korraldusmeeskond toob kaasa mitmeid uuendusi, säilitades sündmuse armastatud olemuse ja pärandi. Laada territoorium mahutab üle 1000 müügiplatsi, mis teeb sellest Eesti ühe suurema ühepäevase kaubandussündmuse. Palamusele on ka tänavu sügisel oodata kuni paarikümmet tuhandet külastajat, kes saavad osa mitmekülgsest programmist ja kauplemisvõimalustest.

Paunvere suur väljanäitus ja laat Palamusel tuleb uue näo ja uute korraldajatega

Paunvere laada peakorraldaja Anti Reinthal ütles, et uus korraldusmeeskond väärtustab traditsioone, kuid pöörab pilgu ka tulevikku. “Hoiame ikka au sees kodumaist ja mahedat, kuid sel aastal saab erilist tähelepanu Palamuse piirkonna toodang. Palume kauplejatel registreerudes ära märkida, kas nende poolt pakutavas valikus on Palamuse kandis valmistatud, kodumaist või mahedat toodangut,” ütles Reinthal.

Fookuses on ka korduvkasutatavate pakendite kasutamine, toetades keskkonnasõbralikke praktikaid. Anti Reinthal julgustab külastajaid kaasa võtma isiklikke korduvkasutatavaid nõusid, rõhutades roostevaba terase eeliseid nende vastupidavuse, tervisesõbralikkuse ja pikaajalise kasutusvõimaluse poolest.

Esimene Paunvere laat toimus 1998. aastal toonaste “Maahommiku” telesaate tegijate Olev Jaksi ja Georg Pelisaare ideest innustatuna.

Alates Sakste parve põhjalaskmisest, Tootsi maakerast ja õpetaja Lauri viiulist on Oskar Lutsu Paunvere meie südametesse salvestunud kui soojade suviste päevade, kogukonna hinge ja ajatu Eesti külamiljöö võrdkuju. Legend jutustab, et esimene väikelaat korraldati kooliõuel kohaliku koolmeistri poolt, sooviga elavdada kogukonna elu ja õpetada lastele müügitarkusi. Juba esimestel aastatel meelitas laadamelu kohale ka kaugema kandi huvilisi, kes veetsid terve päeva hommikust hilisõhtuni kooliõuel.

Aastatega on Paunvere laat jõudsalt kasvanud, tõmmates ligi müüjaid ja külastajaid ka kaugematest Eesti nurkadest. Täna, aastakümnete pikkuse traditsiooniga, meelitab laat igal aastal kohale kümneid tuhandeid inimesi, tõstes pead varasügisel, mil põllud on saagikoristuse järel tühjaks jäänud ning inimestel on aeg pärast tegusat suve kohtuda.

Laat on muutunud aja jooksul mitmekülgsemaks, pakkudes kaupa alates värsketest talusaadustest ja peenest käsitööst kuni minevikumälestusi jutustavate vanavarani. Kauplejate kirju nimekirja kõrval võluvad külastajaid ka sisukad meelelahutusprogrammid, kus esinevad kodukandi talentide, rahvatantsijate, muusikute ja teatritruppide etteasted. Eriti oodatud on kõigi Tootside ja Teelede, Kiirte ja köstrite etteasted, mis toovad näole äratundmisrõõmu ja suule naerupahvakuid.

Paunvere laadal on eriline võime ühendada minevikku tänapäevaga, luues silla põlvkondade vahel. Laadatänavatel jalutades meenutavad eakamad oma noorusaegu, samal ajal kui nooremad avastavad vanaaegseid kombeid, mänge ja käsitööoskusi. See pole lihtsalt laat – see on kultuuripärandi festival, mis tähistab kogukonna vaimu, ühtsust ja Eesti maapiirkondade ajalugu.

Palamuse laat toimub tänavu 21. septembril ja laadale registreerimine on avatud veebilehel www.paunverelaat.ee. Palamuse laata korraldab esmakordselt Jõgeva Valla allasutus Jõgeva Valla Kultuur.

Anti Reinthal
Juhataja
Jõgeva Valla Kultuur
anti.reinthal@jogevakultuur.ee

Triin Raave
Turundusjuht
Jõgeva Valla Kultuur
triin.raave@jogevakultuur.ee

Jõgeva Valla Kultuur
Registrikood: 75003298
Aadress: Aia tn 6, 48306, Jõgeva linn